Het Genootschap Bit

De Sage
Scholieren starten een studie, zij worden student: conform de achterliggende gedachte des universiteit- en faculteitintroductieperiodes leren zij elkaar kennen, op meer manieren dan wellicht wenselijk. Zo ook de oprichters des Genootschaps. In de eerste jaren volgden deze studenten veel dezelfde vakken en toonden zij een groeiende hoeveelheid van dezelfde eigenschappen. Een der belangrijkste was de waardering voor studentenhumor cq. studentikoosheid. Zo kwam het geregeld voor dat deze twee studenten elkaar tegenkwamen in dezelfde cafés en kroegen die het Enschedeesche uitgaansleven destijds rijk was.

Uit bovenstaande eigenschap ontstond een voorliefde voor studentikoosheid - in de volksmond ook wel 'brallerig gedrag' genoemd. Een samenvoeging van bedrijfsinformatietechnologie en brallerig ligt dan voor de hand maar niets is minder waar. Bedrijfsinformatietechnologie veranderde van naam naar Business & IT, een HBO-sfeer uitstralende marketingterm die menig student meer verafschuwde dan "web 2.0".

De studie werd dan ook afgekort met de titel BIT. Business and IT, Bussiness Information Technology, bedrijfsinformatietechnologie, het past allemaal. Laten we de ware betekenis dan ook achterwege laten.

De twee studenten bestelden tijdens een van de vele intellectuele discussies nog een extra pitcher bier. Een pitcher die ze door een ander lieten betalen, terwijl ze verder praatten over het be-urinieren van tafels en medestudenten en over wat voor moois het leven te bieden had.

Ondertussen leven we op 3 september 2007. Een avond dat de heren van de Sage des Bitballen hun toevlucht namen tot kroeg Vestingbar van studentenvereniging De Gevreesde Koe. Een avond vol bier en genot. Een avond voor de heren onder elkaar. Een avond, een nacht waar een nieuw Genootschap zal ontstaan.

Bier werd in centimeters besteld en genuttigd. Bitterballen vlogen in het rond, en er werd over tafels heen -censuur-. In het middelpunt van de zaal stonden de heren Van der Wees en Boom - oprichters en tevens eerste Staten-Generaal des Genootschaps.

Om 1.11 uur (op 4 september) werd dan eindelijk het langverwachte besluit genomen. Er werd een genootschap opgericht wat studentikoosheid onder BIT studenten moet bevorderen. Een genootschap met enkel studenten BIT die het studentenleven op een bijzondere manier appreciëren. BITers die genieten met volle teugen, genieten van een leven vol humor, onzin en lol.

Het luiden van de bel symboliseert tot op heden de oprichting.